Modart+: Interjú divattervezés szakos hallgatónkkal, Hirviniemi Henivel

Modart+: Interjú divattervezés szakos hallgatónkkal, Hirviniemi Henivel

Az őszi szemeszterben Magyarország egyik vezető designere Abodi Dóra, az ABODI márka alapítója és tervezője is vendég előadónk volt a másodéves divattervező hallgatóknál. Abodi egy külön kihívással készült hallgatóink számára, melynek győztesei lehetőséget kaptak a márkánál gyakorlati idő eltöltésére. Ebben az interjúnkban az egyik győztes munkát elkészítő hallgatónkkal, Hirviniemi Henivel beszélgettünk.

Modart: Mesélj kérlek a beadott munkádról, a projektről: mi adta az inspirációt? Miért ezt választottad? Csináltál több verziót? Végül miért a nyertes munkánál maradtál?

H.H.: A beadott munkámnál fontos volt, hogy igazán meg tudjam fogalmazni számomra mi az, amit az Abodi képvisel. Ami nagyon megfogott az az Abodi univerzum állatvilága volt, hogy visszatérő karakterekkel dolgozik a márka, ezzel létrehozva egy mesés világot. A fő inspirációmat Abopig karaktere adta, aki egy szárnyas kismalac az univerzumban, és az eddigi kollekciókban printként jelent meg. A koncepcióm egy mese volt, ahol Abopig megirigyelte az univerzum egy másik szereplőjétől Luxino-tól a luxus iránti szeretetét. Abopig egy képzeletbeli átváltozáson megy keresztül, ahol egy napra emberré változik és magára ölti a vágyott luxuslook-ot. Tervemnél a rozsaszín és a szoknya alsó részén megjelenő arany makkhímzés utal Abopig kismalac létére.

Az órai munkánk során konzultáltunk Dórával a pályamunkákról, és azt a visszajelzést kaptam, hogy ennél a koncepciónál maradjak, így ez az egy verzió készült.

 

Modart: Mikorvoltál gyakorlaton az ABODI-nál? Ez volt az első alkalmad ennél a márkánál?

H.H.: Igen ez volt az első alkalom. Január 24-től február 4-ig voltam gyakorlaton, február 6-án pedig a BCEFW-n segítettem a backstage-ben.

Modart: Mik voltak a feladatait? Kellett önállóan is dolgoznod vagy inkább csapatban?

 H.H.: Az első héten Nórával (szerk.: Szarka Nóra a kihívás egyik nyertese) együtt végeztük a gyakorlatot, azon a héten főleg együtt dolgoztunk, majd a második héten önállóan. Általában a délelőtti órákban beszereztünk különböző kellékeket, gombokat, bőr alkatrészeket. Jó volt felfedezni azokat a helyeket, ahonnan egy már működő márka rendel, sokszor egészen apró helyekről volt szó családias kiszolgálással. Majd délutánonként illustrator segítségével készítettünk gyártmányrajzokat a készülő kollekcióhoz.

Modart: Mennyire tudtad kamatoztatni a Modart-ban tanultakat? Milyen készségeket tudtál alkalmazni a gyakorlatod során? Mihez adott hozzá ez a gyakorlat, tapasztalat?

H.H.: A Modart abban segített a gyakorlat során, hogy kellő programismerettel rendelkeztem, illetve volt alkalom, amikor egy kesztyű szabásmintáját kellett kikísérleteznünk Nórával, ebben segítettek a szerkesztés modellezés órán tanultak. A gyártmányrajzokról hetente többször konzultáltunk Dórával, itt érdekes volt megtapasztalni, hogy milyen sokat számítanak a helyes arányok és a részletmegoldások egy rajzon, hogy az kellő módon jusson el a gyártásig.

 

Modart: Mit adott neked ez a gyakorlati idő? Tervezed, hogy visszamész az ABODI-hoz?

H.H.: A gyakorlat egy nagyon kellemes élmény volt számomra, izgalmas volt közelről látni, hogyan zajlik egy gyártási folyamat, milyen fontos a kedves légkör és a csapatmunka egy tervezőirodánál, és kifejezetten sokat adott hozzám, hogy megtapasztalhattam egy bemutató előkészületeit, csupán két héttel a bemutató előtt.

Tervezek visszamenni és nyáron az Abodinál folytatni a gyakorlatot.

Nagyon köszönjük az interjút Heni! Sok sikert a gyakorlathoz! 

 

Megosztás

ezek is érdekelhetnek

2022-03-08

Modart+: Interjú az ABODI Challenge harmadik győztesével, Szarka Nórával

A Modart+ keretein belül az ABODI Challenge harmadik nyertesével, Szarka Nórával beszélgettünk.

tovább olvasok
2022-02-22

Modart+ Interjú Gedeon Dalmával

Ebben az interjúban az ABODI Challenge másik nyertesével Gedeon Dalmával beszélgettünk.

tovább olvasok
2022-02-15

Divatmenedzsment online kerekasztal beszélgetés

Ha lemaradtál február 10-ei kerekasztal beszélgetésünkről, akkor itt a lehetőség, hogy megnézd online eseményünket!

tovább olvasok